Nemzetközi kapcsolataink

Alapítványunk születése előtt a Kuratórium tagjai külön-külön is már nagy külföldi kapcsolatokkal rendelkeztek. Magánszemélyként, munkaköreink és szervezeteink révén is sokszor kerültünk kapcsolatba külföldi vasutasokkal és vasútbarátokkal. Alapítványi életünkben is nagy szerepet kapnak a külföldiek.

A legnagyobb közös tényező ezekben a kapcsolatokban a Kecskeméti Kisvasút. A nosztalgia vonatozásokon már 1984 óta rendszeresen találkozunk  a külföldiekkel, akik közül ma már többen vissza-visszatérő barátainkká váltak. A legnagyobb létszámú és jelentőségű ilyen események voltak az 1997-es MOROP és AEC Kongresszusok, melyek kecskeméti programjaiknak hivatalosan is Alapítványunk volt a házigazdája.

A székhelyünkön (a Szegedi MÁV székházában) – kissé ugyan méltatlan körülmények között – az alagsor különböző helyiségeiben tárolt gyűjteményünk egyenlőre raktári jellegűek, de közvetlen személyes kapcsolataink révén aktuális találkozásaink során be is mutatjuk azokat szakmai tárlatvezetéssel, számtalan külföldi vasutasnak és vasútbarátnak. Így alakult ki kapcsolat a romániai Zsombolyaiakkal, a szerbiai Kikindaiakkal,  Szabadkaiakkal, Újvidékiekkel is. Legújabban pedig a Fotókiállításaink  külföldi vándoroltatása tölti be a szerepet a vasútbarátságaink kialakulásában.

 

Az említetteken kívül német kapcsolatunk is nagy jelentőségű. Szeged Város Önkormányzatának segítségével 1996-ban felvettük a kapcsolatot a német testvérvárosunk Darmstadt Vasúti Múzeumával. A Darmstadt-Kranichstein Eisenbahn-Museum nagyszabású rendezvényein már két ízben is – 1997 és 2000-ben – önálló kiállítással szerepeltünk, mindkét fél részéről első ízben külföldi szereplésként nagy közönség sikerrel.  A darmstadtiak azóta viszonozták nálunk a látogatást, de fogadtunk itt már cseh, osztrák, angol és amerikai vasútbarátokat is.

Mi is a külföldi kapcsolatokból az Alapítványunk haszna?

–         A rendezvényeinkbe új, másutt is oly népszerű elemeket, ötleteket tudunk hozni.

–         Gyűjteményünk óriási nemzetközi anyaggal bővül folyamatosan.

–         A külföldi évfordulós kiállításokon és nosztalgia vonatos rendezvényeken való kellemes és tanulságos részvételek.

–         Alapítványunk külföldön való megismertetése és rajtunk keresztül a magyar vasút bemutatása.